Mijn werkwijze en aanpak is doelgericht, concreet, toegankelijk en betrokken. Geen magische trucjes of quick fix. Wel deskundige en toegewijde begeleiding met Rationeel-Emotieve Therapie als sterke basis.
Om de beste resultaten te behalen, is een goede match tussen jouw situatie en mijn werkwijze essentieel. Daarom plannen we altijd eerst een gratis oriëntatiegesprek om te beoordelen of er voldoende aanknopingspunten zijn voor een samenwerking. Dit gesprek duurt 45 minuten en vindt online plaats, zodat je het comfort en de rust van je eigen omgeving ervaart.
Mijn coachingstrajecten zijn op maat gemaakt en worden gekenmerkt door veel persoonlijke aandacht. Ik streef naar kortlopende trajecten (meestal 3 maanden), die desgewenst worden aangevuld met (online) sessies om je voortgang te bewaken. Voor het stimuleren van diepgaand zelfinzicht maak ik regelmatig gebruik van wandelcoaching in het Máximapark.
Als coach werk ik vanuit de waarden Eerlijkheid, Oprechtheid en Betrokkenheid. Ik luister op een onbevangen manier en stel vragen die jou helpen om zelf tot inzichten en antwoorden te komen.
Continue focus op resultaat
Een coachingstraject heeft alleen waarde als het tot gewenst resultaat leidt. Van tevoren stellen we duidelijke en haalbare leerdoelen vast, waarvan we de voortgang samen bewaken.
Zelfstandig verder
Verbetering kost tijd. Ik leer je daarom een gezonde denkwijze aan waar je de rest van je leven profijt van hebt. Zo kun je zelfstandig verder werken aan je doelen en ontwikkeling.
Beroepsgeheim
De gesprekken die we voeren, vallen onder het beroepsgeheim en je gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Alles wat we bespreken, blijft volledig tussen ons.
Ik ben opgeleid in Rationeel-Emotieve Therapie (RET). Door het vele jaren intensief toepassen van RET heb ik ervaren dat het zeer geschikt is voor het bevorderen van een gezonde mentale levensstijl.
Rationeel-Emotieve Therapie (RET) is een vorm van cognitieve gedragstherapie, die ontwikkeld is door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis (1913-2007). RET heeft als uitgangspunt dat ons gevoel en gedrag het gevolg zijn van onze gedachten. We ervaren mentale uitdagingen of belemmerend gedrag, wanneer onze gedachten logisch gezien niet kloppen met de werkelijkheid (irrationele gedachten) en tot zelfondermijnende conclusies leiden. Een voorbeeld van een veelvoorkomende irrationele gedachte is: ‘Ik mag geen fouten maken’. Het is irrationeel, want iedereen maakt fouten. Er ontstaat een mogelijk probleem, wanneer deze gedachte tot een zelfveroordeling leidt: ‘Als ik een fout maak, ben ik niet goed genoeg’. Als coach help ik je deze onlogische, belemmerende en vaak onbewuste gedachten te herkennen en om te zetten in realistische en ondersteunende gedachten. Dit maakt RET ook zeer geschikt voor het verbeteren van je zelfsturend vermogen en effectief richting geven aan je leven, omdat het je zelfinzicht en zelfbewustzijn aanzienlijk vergroot.
Rationeel-Emotieve Therapie (RET) is effectief, omdat het zich richt op de kern van mentale uitdagingen en belemmerend gedrag: onze gedachten en overtuigingen. RET is gebaseerd op het idee dat onze emoties en gedragingen het gevolg zijn van onze gedachten over onszelf, anderen en de wereld. Vaak hebben mensen irrationele of onrealistische overtuigingen die leiden tot negatieve emoties (zoals angst, depressie of woede) en ineffectief gedrag. RET helpt deze overtuigingen te identificeren, uit te dagen en te vervangen door meer rationele, realistische gedachten.
Hier zijn enkele redenen waarom RET effectief is:
Focus op de oorzaak van emoties
RET gaat direct in op de bron van mentale uitdagingen en belemmerend gedrag, namelijk de irrationele gedachten en overtuigingen die dit voeden. Door deze overtuigingen te veranderen, kunnen de bijbehorende negatieve emoties en het belemmerend gedrag worden verminderd of zelfs volledig worden weggenomen.
Praktisch en actiegericht
RET is een actiegerichte therapievorm die mensen concrete tools en technieken biedt om hun denkpatronen te verbeteren. Dit maakt het gemakkelijker om RET toe te passen in het dagelijks leven en blijvend resultaat te behalen.
Wetenschappelijk onderbouwd
RET, als onderdeel van de bredere cognitieve gedragstherapie (CGT), is uitgebreid onderzocht en heeft keer op keer bewezen effectief te zijn in het behandelen van een breed scala aan mentale uitdagingen, zoals stressgerelateerde klachten.
Versterkt zelfcontrole
Door mensen te leren hoe ze hun eigen gedachten en emoties kunnen beheersen, helpt RET hen om meer controle over hun leven te krijgen. Dit verhoogt het zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en het zelfsturend vermogen, wat essentieel is voor persoonlijke groei en welzijn.
Breed toepasbaar
RET kan worden toegepast op verschillende uitdagingen in diverse situaties. Of het nu gaat om persoonlijke, interpersoonlijke of werkgerelateerde kwesties, RET biedt een flexibel raamwerk dat kan worden aangepast aan individuele behoeften.
Snel resultaat
Omdat RET zich richt op het veranderen van concrete gedachten en overtuigingen, kunnen mensen vaak snel verbeteringen zien in hun emotionele toestand en gedrag. Dit maakt RET een efficiënte en effectieve therapievorm.
De RET-denkwijze (ook wel: grondhouding van RET) is gebaseerd op principes die je helpen om op een gezonde, veerkrachtige manier met het leven om te gaan. Deze uitgangspunten stimuleren persoonlijke groei, zelfbewustzijn en een realistische kijk op de wereld om je heen. Door deze denkwijze en houding aan te nemen, kun je je beter aanpassen aan verschillende situaties, meer controle over je emoties krijgen en bewuster leven.
Hieronder vind je de kernprincipes die deze houding ondersteunen:
Irrationele gedachten zijn onlogische of onrealistische overtuigingen die iemand heeft over zichzelf, anderen of de wereld. Deze gedachten zijn vaak gebaseerd op onjuiste aannames en kunnen leiden tot negatieve emoties en problematisch gedrag. Irrationele gedachten komen voort uit misinterpretaties of overdreven negatieve verwachtingen.
Hier zijn enkele voorbeelden van irrationele gedachten:
Iedereen moet mij aardig vinden.
Deze gedachte impliceert dat je waarde als persoon volledig afhankelijk is van de goedkeuring van anderen, wat onrealistisch en onhoudbaar is.
Ik mag geen fouten maken.
Dit is de overtuiging dat elke fout rampzalig is en dat perfectie de enige acceptabele norm is, wat leidt tot onnodige stress en faalangst.
Ik kan er niet tegen als dingen niet gaan zoals ik wil.
Deze gedachte weerspiegelt een lage frustratietolerantie en het onrealistische idee dat alles altijd volgens jouw plan moet verlopen.
Het is nooit mijn fout als er iets verkeerd gaat.
Dit is een defensieve gedachte die verantwoordelijkheid afwijst en impliceert dat anderen altijd de schuldigen zijn, wat zelfreflectie en groei verhindert.
Ik moet altijd voorbereid zijn op eventuele problemen.
Deze gedachte gaat uit van een catastrofale verwachting en creëert onnodige angst, alsof je constant in een staat van paraatheid moet zijn.
Ik moet de problemen van anderen zoveel mogelijk ter harte nemen.
Dit idee kan leiden tot overbelasting en het gevoel dat je verantwoordelijk bent voor het welzijn van iedereen om je heen, wat onrealistisch en onhoudbaar is.
Ik moet voor elk probleem de perfecte oplossing vinden.
Deze gedachte legt een enorme druk op jezelf om altijd de juiste antwoorden te hebben, wat perfectionisme en faalangst kan versterken.
Ik kan niet tegen onzekerheid.
Deze gedachte veronderstelt dat onzekerheid ondraaglijk is, terwijl onzekerheid een natuurlijk onderdeel van het leven is.
Mijn leven wordt voor het grootste deel bepaald door mijn verleden.
Dit is de overtuiging dat je verleden je toekomst volledig dicteert, wat kan leiden tot een gevoel van hopeloosheid en machteloosheid.
De wereld is een gevaarlijke plek en ik moet altijd op mijn hoede zijn.
Dit is een overdreven negatieve kijk op de wereld die kan leiden tot angst en vermijding van nieuwe ervaringen.
Mensen zijn in principe onbetrouwbaar.
Deze gedachte generaliseert negatieve ervaringen naar een pessimistisch wereldbeeld, wat vertrouwen in anderen ondermijnt.
Succes in het leven hangt volledig af van geluk of omstandigheden buiten mijn controle.
Deze gedachte ontkent persoonlijke invloed en verantwoordelijkheid en kan leiden tot passiviteit.
Als ik één keer faal, betekent dat dat ik altijd zal falen.
Dit is een overgeneralisatie die van een enkele mislukking een blijvende realiteit maakt, wat zelfvertrouwen ondermijnt.
RET biedt veel voordelen, maar heeft ook enkele nadelen of uitdagingen. Door van tevoren een oriëntatiegesprek te voeren, kan ik onder meer toetsen of RET als methodiek bij jou als persoon en bij jouw situatie past.
Hieronder een overzicht met nadelen van RET:
Intensieve zelfreflectie is vereist
RET vraagt van cliënten een hoge mate van zelfreflectie en introspectie. Niet iedereen is even bereid of in staat om hun diepgewortelde overtuigingen en gedachten onder de loep te nemen. Dit kan het moeilijk maken voor sommige mensen om volledig te profiteren van coaching met RET.
Confronterende methodiek
RET kan confronterend zijn, omdat het cliënten uitdaagt om hun irrationele gedachten en overtuigingen te erkennen en te veranderen. Voor sommigen kan dit een ongemakkelijk of zelfs pijnlijk proces zijn, vooral als deze overtuigingen al lange tijd bestaan en diep geworteld zijn in hun identiteit.
Niet geschikt voor alle uitdagingen
Hoewel RET effectief is voor veel uitdagingen, is het misschien niet de beste benadering voor complexe of ernstige aandoeningen, zoals schizofrenie, ernstige persoonlijkheidsstoornissen of wanneer sprake is van diepe trauma’s. In dergelijke gevallen kan een meer uitgebreide therapievorm nodig zijn die breder kijkt dan alleen gedachten en overtuigingen.
Mogelijke weerstand bij cliënten
Sommige cliënten kunnen weerstand bieden tegen het idee dat hun uitdagingen voortkomen uit en in stand gehouden worden door hun eigen irrationele gedachten. Ze kunnen moeite hebben om de verantwoordelijkheid voor hun emoties en gedragingen te aanvaarden, wat de effectiviteit van coaching kan verminderen.
Vereist actieve deelname
RET is een actiegerichte therapievorm die vereist dat cliënten actief meewerken aan het identificeren en veranderen van hun denkpatronen. Voor sommige mensen die passiever of minder gemotiveerd zijn, kan dit een uitdaging vormen en de effectiviteit van coaching beperken.